Tunnesäätely auttaa rauhoittamaan kehon ja mielen – tunnistatko oman tapasi?

joulu 15, 2023 | Tunteet, Vuorovaikutus | 0 Kommenttia

Tummahiuksinen nainen jammailee mopin kanssa kuulokkeet korvilla oranssi paita ja farkut päällä.

Tunnesäätely on hyvinvointimme kannalta tärkeä taito, jonka opimme mallista jo lapsuudessa. Opimme ensin tunteita kuvaavia sanoja, joita alamme hiljalleen yhdistää meissä herääviin kehollisiin kokemuksiin. Kolmantena opimme säätelemään haastavia tunteitamme niin, että pystymme rauhoittamaan itsemme ja pysymään toimintakykyisenä tunnepitoisen tilanteen keskellä. Tunteita säätelemällä voimme myös vahvistaa myönteisiksi kokemiamme tunteita. Vaikka tunnesäätelyn taidot olisivat jääneet lapsuudessa vajaiksi, voi niitä harjoitella myös aikuisena harjoittelemalla myötätuntoista suhtautumista itseen ja omiin tunteisiin.

Uusperheessä voi syntyä haastavia tunnepitoisia tilanteita itsen ja muiden uusperheen jäsenten kesken, mutta tilanteet voivat olla myös täysin bonusäitiin liittymättömiä, vaikuttaen kuitenkin koko perheen tunneilmapiiriin. Olipa kyse kummasta tahansa tilanteesta, tilanteen ratkeaminen onnistuu helpommin, kun oma mieli ei kavennu taistelutilaan voimakkaan tunnereaktion vuoksi. Tällöin voi olla myös paremmin kumppaninsa tukena, mikäli tilanne ei suoraan liity itseen.

Joskus tunteita säädellään hyvinvoinnille haitallisten tapojen, kuten päihteiden tai väkivallan avulla. Näillä pyritään usein turruttamaan tunne, jotta sitä ei tarvitsisi tuntea. Tunnesäätelyllä ei tarkoiteta sitä, että meidän tulisi sivuuttaa tunteemme tai emme saisi tuntea niitä. Sen tehtävänä on auttaa meitä hillitsemään tunteen meissä synnyttämää reaktiota, jotta voimme päästä paremmin käsiksi esimerkiksi siihen, mikä tarve tunteen taustalla oikeasti on. Tunnesäätelyyn on olemassa monia terveitä ja hyvinvointia tukevia tapoja, joita voi tietoisesti harjoitella.

Toiminnalliset, tiedolliset ja sosiaaliset tunteiden säätelykeinot

Tunnesäätelyn harjoittelu alkaa aina tunteiden havainnoimiselle: mikä tunne tämä on nimeltään? Missä kohtaa kehoani tunne tuntuu ja miltä se tuntuu fyysisesti? Tämä voi olla kovassa tunnekuohussa haastavaa, mutta kun opimme tunnistamaan tunteitamme, voimme alkaa harjoitella niiden säätelyä sekä muuttaa ne haastavasta neutraalimpaan suuntaan. Tämä johtuu siitä, että tunteiden havainnointi auttaa meitä ottamaan niihin sen verran etäisyyttä, että voimme katsella tilannetta hieman objektiivisemmin.

Tunteiden säätelykeinot jaetaan usein kolmeen eri kategoriaan: toiminnalliset, tiedolliset ja sosiaaliset keinot. Sosiaaliset tunteiden säätelykeinot korostuvat bonusäidin roolissa, sillä bonusäitiyden kokemusta ja sen pintaan nostattamia tunteita on vaikea ymmärtää, ellei niitä ole itse henkilökohtaisesti kokenut. Siksi esimerkiksi vertaistuelliset tapaamiset, somekeskustelut tai kahvittelu toisen bonusäidin kanssa voivat olla merkityksellisiä siinä, että omat haastavat tunteet saa aidosti näkyväksi. Myös terapia on yksi sosiaalisista tunteiden säätelykeinoista.

Toiminnalliset keinot:

  • liikunnan harrastaminen
  • ulkoilu ja luonnossa liikkuminen
  • musiikin kuuntelu tai soittaminen
  • siivoaminen tai tavaroiden järjestely
  • käsityöt, piirtäminen tai maalaaminen
  • lukeminen tai TV:n katselu
  • hengitysharjoitukset
  • tilanteesta fyysisesti poistuminen tai aikalisä

Tiedolliset keinot:

  • tilanteen onnistuneen ratkeamisen visualisointi
  • mielikuvaharjoittelu
  • asioiden ajattelu, muistelu tai suunnittelu
  • kehon tuntemusten havainnointi
  • myönteisten puolien etsiminen tilanteesta
  • merkityksen tai näkökulman muuttaminen
  • ajatusten ja tunteiden erottaminen

Kosketus on yksi nopeimmin meihin vaikuttavista tunteiden säätelykeinoista. On hyvä muistaa, että itseäänkin voi halata, silittää tai koskettaa muulla rauhoittavalla tavalla. Ajatuksiin pohjautuvat tunteiden säätelykeinot ovat puolestaan siitä käteviä, että ne ovat ajasta ja paikasta riippumattomia.

Tunnesäätely auttaa tuomaan piilossa olevat tunteet näkyväksi

Uusperheessä on usein pinnan alla paljon piilossa olevia tunteita, joita voimakkaat ensisijaiset tunteet jyräävät alleen. Esimerkiksi vihan alle saattaa piiloutua surua, häpeää tai pettymystä. Voimakkaan tunnereaktion vallassa voi olla vaikeaa nähdä tilanne kokonaisuutena ja tunnistaa, mikä on oikeastaan koko tunnereaktion takana. Tunnesäätelyn taidot auttavat meitä rauhoittamaan itseämme tunnekuohun keskellä, jolloin nämä piilossa olevat tunteet saavat mahdollisuuden tulla näkyväksi.

Positiivinen ajattelu mielletään usein hyväksi tunteiden säätelykeinoksi, ja hyvän etsiminen tilanteesta voikin toimia monissa tilanteissa. Pakonomainen positiivisuuden ajattelu ja haastavien tunteiden sivuuttaminen positiivisen ajattelun nimissä ei kuitenkaan edistä hyvinvointia, sillä se estää haastavien tunteiden aidon kohtaamisen. Kipeätkin tunteet ovat tärkeitä, sillä ne kertovat meille itsestämme ja siitä, mikä meille on merkityksellistä. Aina ei siis tarvitse ajatella positiivisesti, mutta on hyvä pyrkiä ajattelemaan rakentavasti ja ratkaisukeskeisesti.

Kaikenlaisten tunteiden tunteminen on inhimillistä, joten liiallinen tunteiden säätely voi jättää ihmisestä kylmän ja etäisen mielikuvan. Tunteiden säätelyssä kannattaakin muistaa armollisuus: tunteita saa tuntea, eikä niiden säätelyssä tarvitse olla täydellinen. Kun omia tunteita oppii säätelemään sopivasti, muuttuu käytöksemme kuitenkin usein niin, että läheiset ihmissuhteemme paranevat. Rauhallisempi lähestymistapa tunnepitoiseen tilanteeseen nimittäin auttaa edistämään paremman yhteyden muodostumista ihmisten välille.

Tässä tekstissä esitellyt tunteiden säätelykeinot ovat esimerkkejä, mutta tunteiden säätelykeinot voivat lopulta olla oikeastaan mitä vain, mikä auttaa rauhoittamaan omaa mieltä ja kehoa vahvan tunnekuohun aikana. Kun tunteet kohdataan lempeästi, ne menettävät ripauksen uhkaavuudestaan. Kannattaakin rohkeasti pysähtyä pohtimaan, millaisia asioita lähtisi luontevasti tekemään tunnepitoisessa tilanteessa sekä kokeilla erilaisia vaihtoehtoja löytääkseen juuri itselle sopivat tavat.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *