Lapsettomasta uusperheen aikuisesta valmentajaksi – näin syntyi Bonusäidit.fi

Olin 29-vuotiaana juuri raskaan avioeron läpikäynyt ja terapiassa mieltäni selvitellyt nuori nainen, joka oli visusti päättänyt pysyä kaukana deittailusta. Kuten usein käy, uusi rakkaus astui kuitenkin elämääni juuri silloin, kun sitä vähiten osasin odottaa. Se toi samalla mukanaan elämäntilanteen, jollaista en ollut koskaan osannut itselleni kuvitella: minusta tuli uusperheen lapseton bonusaikuinen.

Hyppäsin kertaheitolla lapsiperhearkeen ja uusperheen tunnelatautuneisiin ihmissuhteisiin. Olin avoin ja utelias, hieman naiivikin, sekä ihan pihalla siitä, millaiseen perhemuotoon olin yhtäkkiä kietoutunut. Uuden elämäntilanteen mukanaan tuomat tunnekokemukset sekä ihmisten välinen haastava dynamiikka yllättivät voimakkuudellaan, vaikka yritin parhaani mukaan pitää hatusta kiinni ja pysyä mukana matkassa. Ja pysyinkin – ottamalla asioista selvää, omaa itsetuntemustani kehittämällä sekä monessa tilanteessa kompastellen kantapään kautta.

Kuinka tuosta sinisilmäisestä, muiden mielipiteistä vatsanväänteitä kärsivästä ja omia tunteitaan säikähtäneestä naisesta muuntautui vuosien saatossa itseensä luottava ja omassa voimassaan vahva uusperheen aikuinen? Matkani Bonusäitivalmentajaksi ei tapahtunut yhdessä yössä, eikä pohjaudu pelkästään omiin henkilökohtaisiin kokemuksiini. Palataan siis hetki taaksepäin.

Markkinointialan moniosaajasta Uusperheneuvojaksi

Työskentelin yli vuosikymmenen oman intohimoni parissa markkinointi- ja sisällöntuotantoalalla. Henkilökohtaisen elämäni kriisien ja niiden mukanaan tuoman oman kasvumatkani myötä tuo työ alkoi kuitenkin tuntua yhtäkkiä puuduttavalta. Huomatessani, kuinka helppoa oli hengittää, kun elämä oli omannäköistä ja omien arvojen mukaista, koin vahvaa paloa auttaa muitakin löytämään tuo sama rauha ja innostus omaan arkeen. Niinpä ilmoittauduin mukaan LCF Life Coach® -koulutukseen.

Life coach -koulutus antoi ammatilliset valmiudet valmentajana toimimiseen, mutta oli samalla oivalluttava ja kirkastava matka oman pääni sisälle. Koulutuksen aikana läpikäydyt voimavaroihin, tunne- ja kommunikaatiotaitoihin, sisäiseen viisauteen sekä omaan voimaan liittyvät teemat alkoivat punoutua mielessäni yhteen henkilökohtaisten kokemusteni kanssa. Mitä, jos ottaisin nämä opit ja auttaisin niillä uusperheitä voimaan paremmin? Olisiko tässä tapa, jolla bonusäidit ympäri Suomen voisivat voimaantua ja löytää omannäköisen tapansa elää haastavassa roolissaan?

Valmistuttuani life coachiksi jatkoin opintojani Suomen Uusperheiden Liiton järjestämään Uusperheneuvojakoulutukseen™. Halusin peilata henkilökohtaisia kokemuksiani tutkittuun tietoon sekä ymmärtää perhemuotoa ilmiönä paremmin, jotta voisin luoda mahdollisimman toimivia valmennustyökaluja bonusäideille. Keväällä 2022 juhlin valmistumistani, kolme viikkoa myöhemmin tyttäreni kajautti maailmalle ensiparkaisunsa. Äitiyslomalta palattuani oli aika kääriä hihat ja synnyttää uusi brändi: Bonusäidit.fi.

Hyvinvointi kuuluu jokaiselle uusperheen jäsenelle

Tiedän, kuinka suuri merkitys omien arvojen mukaisella arjella, ihmissuhteiden toimivalla kommunikaatiolla sekä nähdyksi ja kuulluksi tulemisella on ihmisen hyvinvointiin. Tiedän, kuinka moniulotteista ja tunnepitoista elämä uusperheessä on sekä miten haastava, ristiriitainen ja hyvinvointia verottava rooli bonusäitiys voi olla.

Meidän perheessämme kohtaavat kolme eri kulttuuria sekä edelleen tunteita ajoittain kuumentavat kahden kodin erilaiset arvot ja tavat. Samalla kuitenkin myös vahva tahto onnistua, oppia ja kasvaa sekä toimia yhdessä lasten parhaaksi. Oma matkani on ollut vuoristorata, johon käymäni koulutukset sekä aktiivinen itseni kehittäminen ovat tuoneet positiivista vertaistukea, työkaluja oman identiteetin ja bonusvanhemmuuden työstämiseen sekä tukea ihmisten välisten ristiriitojen ratkomiseen.

Matkani ei suinkaan ole päättynyt, sillä perheemme muuttuu sitä mukaa, kun lapset ja me aikuisetkin kasvamme. Oman kasvumatkani ja kouluttautumiseni ansiosta minulla on kuitenkin tiedot ja taidot selviytyä haastavista hetkistä luottavaisemmin. Näitä taitoja tahdon jakaa nyt muillekin, sillä hyvinvointi on jokaisen uusperheen jäsenen oikeus.

Toivon, että palveluideni avulla bonusäidit oppivat ymmärtämään moniulotteista rooliaan paremmin. Haluan luoda turvallisen kanavan, joka tarjoaa konkreettisia keinoja käsitellä bonusvanhemmuuden tuomaa identiteetin muutosta ja arjessa pintaan nousevia haastavia tunteita. Ja tärkeintä unohtamatta: tahdon tarjota lempeän katseen, jonka lämmössä bonusäidit uskaltavat tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi kokemustensa kanssa juuri sellaisina kuin ovat.

Haluatko oppia lisää bonusäitiydestä ja löytää työkaluja hyvinvointisi parantamiseen? Liity Bonusäitipostin sähköpostilistalle!

Liittyessäsi Bonusäitipostin tilaajaksi saat meditaation, jossa sukelletaan lempeästi bonusäidin kontrollin tarpeen ytimeen. Opit meditaation avulla helpon tekniikan, jonka avulla päästät irti kontrollin tarpeesta kehon ja mielen tasolla niissä tilanteissa, joihin et lopulta pysty uusperheessäsi täysin vaikuttamaan. Anna itsellesi 10 minuuttia aikaa rentoutua ja vapauttaa voimavarojasi niihin asioihin, jotka edistävät hyvinvointiasi.