”Anna Sjövallin esikoisrunoteoksessa runojen minä etsii paikkaansa vanhemmuuden sosiaalisessa kentässä ja kompastelee uusperhe-elämän eteisessä.”
Annalla on ollut palo runojen kirjoittamiseen jo lapsesta saakka, mutta vasta kokemus bonusäitiydestä ja verisiteet ylittävästä rakkaudesta sysäsi käyntiin kirjan kirjoitusprosessin. Millainen tarina Ja pimeässä minä alan rakastaa -teoksen takana on? Minkä bonusvanhemmuuteen liittyvän epäkohdan Anna haluaa erityisesti nostaa runoillaan näkyväksi?
Kymmenen vuotta sitten Anna tutustui mieheen, jonka mukana elämään tuli 5-vuotias lapsi. Ensimmäiset treffit osuivat äitienpäivään, ja Anna kertoo, ettei olisi välttämättä mennyt treffeille, jos olisi tiennyt, että miehellä on lapsi. Lapseen tutustuminen kuitenkin muutti hänen maailmankuvansa.
– En olisi koskaan osannut odottaa, että toisen lapseen voi rakastua sillä tavalla. Kokemus laajensi perspektiiviä elämään ja räjäytti käsitykseni rakkaudesta. Suhde kesti lopulta vain muutaman kuukauden, joiden aikana teimme varmasti kaikki uusperheytymisen klassikkovirheet. Parisuhteen päättymisen jälkeen tapasimme lapsen kanssa vielä muutamia kertoja, Anna muistelee.
Bonuslapsesta luopuminen oli Annalle asia, jota hän suri monta vuotta. Hän huomasi monesti toivovansa, että saisi viettää vaikka vain yhdenkin päivän lapsen kanssa.
– Edelleen hän kulkee mukanani, ja välillä mietin vieläkin – 10 vuotta eron jälkeen – miten hänellä menee. Aina ei ole merkitystä sillä, kauanko aikaa jokin suhde on kestänyt, sillä se voi olla kestosta riippumatta äärimmäisen merkityksellinen, Anna kertoo.
Kivulias luopumisprosessi toi kuitenkin mukanaan myös jotain hyvää: siemenen aiheelle, josta Anna myöhemmin koki pakottavaa tarvetta kirjoittaa. Aihe jäi kuitenkin vielä vuosiksi odottamaan oikeaa aikaa.
Muutamaa vuotta myöhemmin Anna oli uudelleen uusperheyden äärelle, kun hän tutustui mieheen, jolla oli kolme lasta aiemmasta suhteesta. Hän oli tuolloin työttömänä, ja uusperhe täytti yhtäkkiä arjen niin hyvässä kuin pahassa. Anna kertoo olevansa kiitollinen yhdessä vietetystä vuodesta, joka oli monessa mielessä hyvin merkityksellinen.
– En ollut aiemmin elämässäni kuulunut mihinkään vähemmistöön, mutta yhtäkkiä löysin itseni lapsettoman bonusäidin marginaalivähemmistöstä. Aloin kaivata vertaistukea ja tietoa tilanteeseeni. Harmikseni huomasin, kuinka vähän uusperheteemaa, varsinkaan bonusäidin näkökulmasta, on käsitelty kaunokirjallisuudessa. Omat kokemukseni alkoivat kuitenkin synnyttää tarvetta kirjoittaa aiheesta, Anna jatkaa.
Hyväksy pelin säännöt
tiesit mihin ryhdytulkopeleissä aina roiskuu
kun pelaajia vaihdetaan lennossamutta kaikkein tärkeintä
on rakastavat vanhemmat
Halu lisätä tietoisuutta bonusvanhemman ja -lapsen suhteesta
Omakohtainen materiaali runokirjaan syntyi pääasiassa toisen uusperhesuhteen aikana. Anna kertoo tutustuneensa tuolloin enemmän uusperhekirjallisuuteen ja tunnistaneensa monia tyypillisiä uusperheilmiöitä omassa arjessaan bonusäitinä. Hän toivoo kirjansa tuovan vertaistukea muille bonusäideille sekä herättävän tietoisuutta uusperheisiin ja bonusvanhemmuuteen liittyvistä ilmiöistä.
– Vaikka bonusvanhemmalla ei ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia suhteessa bonuslapseen, voi suhde olla tunnetasolla äärimmäisen tärkeä ja läheinen. Jos uuspari päätyy eroon, voi bonusvanhempi joutua hyvin äkillisestikin hylkäämään läheiseksi tulleen lapsen. Aikuinen tiedostaa tämän riskin lähtiessään mukaan uusperhe-elämään ja osaa paremmin käsitellä tunteitaan, jos näin tapahtuu. Mutta miten lasta tuetaan? Tällainen hylkäämiskokemus voi jäädä vaikuttamaan lapsen tunne-elämään, eikä bonusvanhempi välttämättä voi tehdä mitään, vaikka haluaisi pitää yhteyttä yllä, Anna pohtii.
Annan mielestä on iso epäkohta, jos aikuiset tuovat lasten elämään uusia aikuisia, tukevat suhteen muodostumista läheiseksi ja vievät sitten tämän yhteyden pois, jos parisuhde päättyy. Aina ei muisteta, että bonusvanhemmasta on voinut tulla lapselle aidosti tärkeä ihminen ja osa perhettä, vaikka aikuisten parisuhde tulisi päätökseen.
Anna kertoo yhden suurimmista oivalluksistaan uusperheellisenä liittyvän omistamiseen ja perheen rajoihin. Uusperheessä eläminen laajentaa perhenäkemystä. Kaikkea ei välttämättä tarvitse kokea juuri niin kuin yhteiskunta meiltä odottaa.
– Uusperhe-elämä voi parhaimmillaan olla rikasta ja antaa paljon lisäarvoa elämään, jos uskaltaa päästää irti omistamisen tarpeesta ja ensiperhemallin odotuksista. Perheen rajat ovat uusperheessä erilaiset ja koko perhesysteemi on ensiperhettä monimutkaisempi. Olisi mahtavaa, jos uusperheelliset saisivat enemmän valmiuksia uusperhe-elämään. Silloin olisi myös paremmat edellytykset kokea sen positiivisia puolia, Anna jatkaa.
Runokirja saatavilla kaikissa verkkokirjakaupoissa
Anna työsti teostaan työn ohessa noin kaksi ja puoli vuotta. Kirjoitusprosessin aikana hänen mukanaan kulki muistikirja, johon hän kokosi sanoja, ideoita ja teemoja uusperheaiheeseen ja kirjan muihin teemoihin liittyen.
– Valitsin muistikirjasta aina yhden sanan tai teeman, josta lähdin kirjoittamaan. Osallistuin kirjoitusprosessin aikana runoilija Risto Ahdin vetämään runoryhmään, josta sain palautetta teksteistä ja tukea kirjoittamiseen. Ryhmän tapaamiset toivat myös tarvittavaa rutiinia kirjoittamiseen, Anna kertoo.
Kirja julkaistiin joulun alla 2023. Annan saaman lukijapalautteen mukaan kirja on tarkkaa ja intiimiä kuvausta ihmissuhteiden kipupisteistä. Erityistä kokoelmassa on palautteen mukaan se, että monet runot ovat aiheiltaan raskaita, kauheitakin, mutta niitä on käsitelty valoisalla ja kevyellä otteella. Tekstit ovat merkityksiltään monitasoisia ja ne sisältävät paljon värejä ja sävyjä. Moni lukija on myös kertonut lukeneensa kokoelman yhdeltä istumalta.
”En hengittänyt kuin ehkä joka kolmannella tai neljännellä sivulla, kun luin runoystäväni esikoista. En laskenut sitä kädestäni ennen kuin kello oli taas livahtanut huomiseen.”
”Annan runoissa leikkaavat viiltävä rakkaus omaan, vieraaseen, luontoon, ja rakkauden lomassa tarkkanäköiset kuvat pieniestä raastavistakin hetkistä.”
Ja pimeässä minä alan rakastaa -runokirja on saatavilla kaikista Suomen nettikirjakaupoista sekä fyysisesti Helsingin Akateemisesta Kirjakaupasta, Rosebud Books -kirjakaupasta ja kustantaja Enostonen verkkokaupasta.
0 kommenttia