5 vinkkiä onnistuneeseen joulunviettoon uusperheessä

marras 24, 2023 | Uusperheen juhlat | 0 Kommenttia

Stressaantunut bonusäiti tonttulakki päässä miettii jouluvalmisteluja.

Juhlapyhistä ehkäpä eniten tunteita ja odotuksia herättävä on joulu, johon liittyy paljon tunnepitoisia perinteitä ja oletuksia siitä, kuinka juhlaa tulisi viettää. Joulunajan juhlallisuuksien suunnittelu on ensiperheissäkin omiaan nostattamaan pintaan erimielisyyksiä, mustasukkaisuutta ja pettymyksen tunteita. Uusperheessä haastavien tunteiden määrä korostuu, sillä joulusuunnitelmiin vaikuttaa isompi määrä ihmisiä, kuten entinen kumppani, isovanhemmat (joita saattaa olla joskus tuplamäärä) sekä muut sukulaiset ja läheiset, joiden kanssa uusperheen eri jäsenet ovat perinteisesti viettäneet joulua.

Onnistunut joulu vaatii hyvää etukäteissuunnittelua, vuorovaikutustaitoja ja joustavuutta jokaiselta uusperheen jäseneltä. Joulu on perinteisesti lasten juhla, mutta joskus tähän keskittyminen saattaa ajaa tilanteeseen, jossa bonusvanhemman toiveet ja tärkeät perinteet jäävät täysin unohduksiin. Erityisesti lapsettoman bonusäidin sanavalta joulunvieton suhteen voi olla vähäinen, mikä voi vahvistaa ulkopuolisuuden kokemusta. Vaikka tunnelmallisen joulun luominen lapsille saa olla etusijalla, on tärkeää, että jokainen uusperheen jäsen saa jouluun mukaan itselleen tärkeitä elementtejä, ettei juhlasta jää mieleen vain kiukku, katkeruus tai ulkopuolisuus. Alla muutamia vinkkejä, jotka auttavat luomaan uusperheelle omannäköisen joulun!

Määritelkää juhlapyhien perusaikataulut tapaamissopimuksessa

On lapsen etu, jos vanhemmat kykenevät sopimaan rakentavasti ja reilusti juhlapyhien vieton aikatauluista niin, että molempien kotien toiveet on huomioitu. Joulu on kuitenkin hyvin tunnepitoinen ja herkkä juhla, joka voi nostattaa aikuisilla pintaan voimakkaitakin tunteita. Aina omassa tunnekuohussa ei kykene ajattelemaan reilusti, jolloin keskustelu joulunvietosta voi aiheuttaa riitoja ja ylimääräistä kuormitusta muutenkin stressaavana vuodenaikana.

Jos vanhempien välit ovat riitaisat, eikä keskustelu onnistu, voidaan tapaamissopimukseen kirjata jopa kellonajan tarkkuudella, missä lapset viettävät joulunpyhät ja milloin vaihto tapahtuu. Tällöin kaikille uusperheen jäsenille on selkeää, milloin lapset vaihtavat kotia, eikä samasta asiasta tarvitse riidellä joka vuosi. Tämä helpottaa myös uusperheen joulun suunnittelua, kun tiedetään, kuinka monta perheenjäsentä on minäkin jouluna paikalla. Lasten mielipidettä on kuitenkin tärkeää kuunnella ja tarvittaessa päivittää sopimusta, mikäli tarvetta on.

Vaikka vanhempien välit olisivat toimivat, on silti hyvä kirjata sopimukseen jonkinlaiset perusraamit juhlapyhien vietosta. Aina voi halutessaan joustaa, mutta jos välit jostain syystä tulehtuvat, voidaan aina palata noudattamaan sopimuksen mukaista aikataulua.

Keskustelkaa avoimesti kaikkien perheenjäsenten toiveista joulun suhteen

Avoin ja rehellinen keskustelu on onnistuneen uusperhejoulun avain. Keskustelu on hyvä avata riittävän ajoissa, jotta ehditään miettiä käytännön asiat ja aikataulut ajoissa kuntoon. On tärkeää, että jokaisen uusperheen jäsenen toiveista ainakin yksi toteutuisi.

Keskustelu joulunvietosta kannattaa avata ensin oman kumppanin kanssa, sillä molemmilla on omasta historiastaan mukaan tarttuneita tapoja ja oletuksia siitä, mitkä asiat kuuluvat jouluun. Joulun kynnyksellä voi tulla ikäviä yllätyksiä, jos ajatukset ovat aivan erilaiset ja on oletettu, että asiat hoidetaan tietyllä tavalla. Kumppanin kanssa kannattaakin miettiä ääneen mm. joulun aikataulut ja ketä milloinkin on paikalla, missä joulua vietetään, kuka hankkii lahjat ja ruoat, millainen budjetti joululle on laskettu sekä kuinka lasten mahdolliset kuljetukset kotien välillä hoidetaan.

Kun kumppanin kanssa on pohdittu yhteiset perusraamit joululle, voidaan lapset ottaa mukaan keskusteluun. Vanhemmilla lapsilla on usein vahvempia mielipiteitä siitä, mitkä asiat kuuluvat jouluun, mutta myös perheen pienimpien ajatuksille on tärkeää antaa tilaa. Kun kaikkien perheenjäsenten toiveet on kuultu, voidaan istua alas ja pohtia yhdessä, kuinka näistä palasista luodaan meidän uusperheen näköinen joulu. Tämän voi tehdä vaikkapa kirjoittamalla eri asioita paperille, jotta voidaan konkreettisesti yhdistellä palasia paikoilleen. Jos toiveissa on suuria ristiriitaisuuksia, täytyy neuvotella, kuinka asiassa voidaan löytää kompromissi.

Luokaa juuri teidän uusperheenne näköiset perinteet

Uusperheessä yhdistyvät uusparin osapuolten lapsuuden perinteet, ensiperheessä rakentunut tapa viettää joulua lasten kanssa sekä uusperheen omat, uudenlaiset toiveet joulun suhteen. Ajan myötä nämä kaikki sulautuvat yhteen uusperheen yhteiseksi tavaksi viettää joulua. Yhteiset perinteet ovat uusperheen perheytymisen kannalta tärkeitä, ja keskustelu auttaa löytämään nopeammin juuri ne asiat, jotka luovat jouluun toivotun tunnelman.

Keskustelu ei aina kuitenkaan riitä, vaan voi olla tarpeen tehdä myös konkreettinen toimintasuunnitelma. Näin asiat eivät jää roikkumaan ilmaan ja odotusten varaan, vaan teillä on selkeä suunnitelma yhdessä päätettyjen asioiden toteuttamiseen. Sopikaa samalla, kenen vastuulla on hoitaa mikäkin asia – myös jouluun liittyvät metatyöt, jotka usein jäävät unohduksiin.

Voitte hyvin kirjoittaa suunnitelman vaikka paperille, jolloin vältytään vielä paremmin väärinymmärryksiltä. Näin suunnitelma on myös valmiina seuraavaa vuotta varten, eikä keskustelua tarvitse aloittaa täysin nollasta. Tulevina vuosina voidaankin keskittyä pohtimaan yhdessä, mitkä asiat toimivat aiempina jouluina ja mitä halutaan mahdollisesti muuttaa. Kaikki tämä tukee uusperheen yhteisten jouluperinteiden muodostumista ja sitä kautta perheytymistä.

On tärkeää muistaa viestiä tekemänne suunnitelman pääkohdat myös muille henkilöille, jotka liittyvät joulunne viettoon – erityisesti lahjojen suhteen. Tasapuolisuus lahjoissa on tärkeää uusperheessä, sillä lapset arvottavat helposti omaa paikkaansa perheessä lahjojen perusteella. Varmistakaa siis, että kuusen alta löytyy tasapuolisesti paketteja kaikille perheenjäsenille.

Hyväksy joulun tuomat haastavat tunteet

Moni kokee paineita täydellisen joulun järjestämisestä, mutta todellisuudessa joulu voi nostaa pintaan yllättäviäkin haastavia tunteita: kaipausta ja katkeruutta, jos lapset ovat toisella vanhemmalla; surua eron myötä menetetyistä suvusta ja perheestä; ulkopuolisuutta ja kiukkua, kun joulua ei saa viettää haluamallaan tavalla; tai pettymystä ja ärtymystä, kun jokin asia ei mennytkään juuri niin kuin odotit.

Mitä enemmän vastustat näitä hankalia tunteita, sitä hanakammin ne pyrkivät puskemaan pintaan. On tärkeää pysähtyä haastavien tunteiden äärelle, hyväksyä ne ja sanoittaa niitä tarpeen mukaan ääneen. Tunteet ovat aaltomaisia ja laantuvat nopeammin, kun niille antaa luvan tulla. Niiden takana on myös aina tarve, joka kaipaa tulla täytetyksi. Kumman siis valitset, jos vaihtoehtona on kiukutella kireässä ilmapiirissä kaikki joulunpyhät tai kokea hetkellinen tunteenpurkaus, jonka jälkeen olo on kevyempi ja joulumielelle taas tilaa? Joskus jo pelkkä tunteen ääneen sanoittaminen rauhoittaa, luo turvan tunnetta ja auttaa löytämään tarpeen tunteen takana. Silloin voi olla helpompi lähteä pohtimaan, kuinka tarve voitaisiin yksin tai yhdessä täyttää.

Valitse taistelusi ja muista pitää huolta omasta jaksamisestasi

Joulu on monelle kuormittavaa aikaa ja uusperheessä vielä erityisen kuormittavaa. Muista siis pitää huolta omasta jaksamisestasi jouluvalmisteluiden keskellä: tee itsellesi mieluisia asioita ja pyri nauttimaan joulun odotuksesta sen verran kuin sinusta tuntuu mukavalta.

Joulunakin pätee bonusäidin kultainen muistisääntö: valitse taistelusi. Kaikkeen et voi vaikuttaa, joten taistele vain niistä asioista, joilla on sinulle eniten merkitystä. Ja muista, ettei mahdollinen ylimääräinen draama jouluna ole välttämättä henkilökohtaista, vaan voi johtua tunnelatautuneesta tilanteesta, jossa uusperheenä ollaan. Joulu saattaa nimittäin korostaa uusperheen moninaisia haastavia tunteita.

Sinulla on bonusäitinä lupa nauttia joulun valmistelusta ja vietosta sekä sinulle merkityksellisistä perinteistä. Sinulla on myös lupa osallistua tasavertaisena perheenjäsenenä uusperheesi yhteisten jouluperinteiden ideointiin ja toteutukseen. Ja jos et ole yhtään jouluihminen, sekin on ok, eikä sinun tarvitse muuntautua joulun hengettäreksi uusperheen vuoksi. Jokainen saa juhlia tyylillään.

Nostaako joulun suunnittelu ja vietto sinussa pintaan kontrollin tarpeen? Bonusäidin kontrollintarve syntyy usein pelosta ja ulkopuolisuuden kokemuksesta. Lataa bonusäidin maksuton meditaatio, vapaudu kontrollintarpeesta ja nauti joulunpyhistä!

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *