Isänpäivän lähestyessä monen bonusäidin mielen valtaa pohdinta siitä, kuinka omaa kumppania täytyy isänpäivänä muistaa vai täytyykö ylipäätään muistaa? Kenen vastuulla on hoitaa isänpäivän juhlallisuudet ja muistamiset bonusäidin kodissa? Voiko bonusäiti muistaa kumppaniaan vain yhteisten lasten osalta vai pitääkö bonuslapset ottaa kaikkiin muistamisiin mukaan?
Valmista mallia isänpäivän viettoon uusperheessä ei ole, vaan jokainen bonusäiti määrittelee itse, millä tavalla haluaa isänpäivään osallistua. Joskus eri ihmisten oletukset perinteistä ja tavoista juhlapyhien suhteen eroavat melkoisesti, joten avoin keskustelu kunkin perheenjäsenen toiveista ja tarpeista on avainasemassa siihen, että isänpäivän juhlallisuudet sujuvat kaikkien kannalta rennolla ja mukavalla mielellä.
Kuten kaikkien muidenkin juhlapyhien, on uusperheen rakennettava yhdessä myös isänpäivän osalta omat, uudet perinteet sille, kuinka juhlapäivää vietetään juuri meidän uusperheessämme. Bonusäidin henkilökohtainen historia ja perhekulttuuri sekä bonuslasten ikä ja ensiperheessä opittu perhekulttuuri voivat osaltaan vaikuttaa siihen, millaiseksi isänpäivän vietto uusperheessä muodostuu. Myös päivänsankarin omat toiveet kannattaa käydä läpi, jotta kaikkien odotukset ja oletukset päivän kulusta ovat selkeitä.
Tässä muutamia esimerkkejä siitä, kuinka isänpäivän vietto voi sujua bonusäidin näkökulmasta.
Suunnittele ja järjestä isänpäiväjuhlat kaikilla herkuilla
Joissakin uusperheissä bonusäidit järjestävät kumppanilleen isänpäiväjuhlallisuudet kaikilla herkuilla: aamupala sänkyyn, kakkukahvit sekä bonuslasten kanssa askarrellut kortit ja lahjat. Bonusäiti voi järjestää kumppanilleen myös esimerkiksi juhlaillallisen tai varata koko porukalle paikat isänpäiväbrunssille. Tällaisissa tapauksissa bonusäiti voi toimia isänpäivän toiminnanjohtajana, joka hoitaa suunnittelun lisäksi kaikki isänpäivään liittyvät käytännön järjestelyt. Yhdessä askartelu ja lahjojen tekeminen voi vaatia bonusäidiltä ennakointia, jos bonuslapset käyvät harvoin ja isänpäivän yllätykset haluaa pitää kumppanilta salassa.
Järjestä bonuslasten kanssa näiden toiveiden mukainen päivä
Jos bonusäiti haluaa, että kumppania muistetaan isänpäivänä, muttei halua olla itse vastuussa koko päivän ideoinnista ja järjestämisestä, voi hän antaa bonuslasten päättää, kuinka he haluavat isäänsä muistaa. Usein lapset tekevät koulussa tai päiväkodissa kortteja ja muita pieniä muistamisia, minkä lisäksi bonuslapsilta voi kysyä, onko heillä mielessä jotain sellaista, mitä he haluaisivat isälle ostaa yhdessä. Lisäksi bonusäiti voi ideoida päivän tarjoamiset yhdessä bonuslasten kanssa ja ottaa nämä mukaan käytännön järjestelyihin juhlapäivänä.
Bonusäiti voi siis toimia ikään kuin isänpäivän juhlallisuuksien kannustajana sekä bonuslasten ideoiden toteuttajana, mutta jättää päivän ympäriltä ylimääräiset hommat pois, mikäli bonuslapsilta ei tule ideoita tai toiveita päivän viettämiseen. Bonusäiti voi myös hoitaa käytännön järjestelyjä, kuten kaupassakäyntiä tai lahjojen paketoinnissa avustamista, tarpeen mukaan.
Muista kumppania lahjoilla vain yhteisiltä lapsilta
Joskus bonusäiti haluaa muistaa kumppaniaan vain yhteisten lasten osalta, mikä on myöskin varsin toimiva tapa viettää isänpäivää. Tällaisissa tapauksissa bonuslapset vastaavat omista lahjoistaan ja muistamisista itse tai vaikkapa biologisen äitinsä tai muun läheisen kanssa.
Jätä isommat juhlallisuudet ja lahjat pois, mutta leivo isänpäiväkakku
Vaikka mitään sen kummempia juhlallisuuksia ei järjestettäisi, eikä lahjoja hankittaisi, voi bonusäiti muistaa kumppaniaan leipomalla isänpäiväkakun yhteiseen kahvihetkeen. Kakun leipominen tai hankkiminen on mukava ele ja osoitus siitä, että huomioi toisen juhlapäivän, vaikkei ota sen kummemmin vastuuta päivän juhlallisuuksien järjestämisestä. Bonusäiti voi leipoa kakun yksin tai ottaa bonuslapset mukaan projektiin.
Jätä vastuu järjestelyistä muille, mutta osallistu juhlallisuuksiin
Bonusäiti voi myös päättää, ettei halua ottaa mitään vastuuta isänpäivän järjestämisestä. Tällöin bonuslapset ovat itse vastuussa lahjoista ja muistamisista, ja mahdolliset kahvittelut voidaan hoitaa esimerkiksi isovanhempien luona. Vaihtoehtoisesti isä voi itse valmistaa isänpäivän tarjoilut tai viedä koko porukan vaikkapa kahville. Bonusäiti voi kuitenkin toivottaa kumppanilleen hyvää isänpäivää ja osallistua päivän juhlallisuuksiin, vaikkei vastaisi niiden käytännön järjestelyistä.
Vietä aivan tavallinen sunnuntai
Joissakin perheissä päätetään, ettei isänpäivää vietetä mitenkään. Etenkin niissä uusperheissä, joissa lasten tapaamiset ovat haastavia tai lapset eivät pääse viettämään päivää isän kanssa, voi isänpäivä olla enemmänkin kipeä kuin kiva juttu. Tällöin bonusäiti voi toimia kumppaninsa tukena niin, ettei tee päivästä isoa numeroa, vaan pyrkii viettämään aivan tavallisen sunnuntaipäivän. Toisaalta kumppanille voi järjestää myös jotain hänelle mieluista tekemistä, vaikka lapset eivät pääsisikään viettämään päivää isänsä kanssa.
Anna kumppanille omaa aikaa lasten kanssa lähtemällä pois kotoa
Bonusäidin ei ole pakko olla isänpäivänä kotona, jos hän ei koe sitä luontevaksi tai ei muista syistä halua osallistua isänpäivän juhlintoihin. Bonusäiti voi lähteä esimerkiksi tapaamaan omaa isäänsä tai viettämään hemmottelupäivää yksin itselle mieluisan tekemisen parissa. Näin bonusäiti saa omaa aikaa ja kumppani pääsee viettämään laatuaikaa yksin lastensa kanssa.
Isänpäivä uusperheessä voi olla mitä vain muutakin näiden esimerkkien lisäksi. Uusperheessä on vapaus luoda omalle perheelle sopivat perinteet, joten muista rohkeasti etsiä juuri teille ja omalle hyvinvoinnillesi sopiva tapa myös isänpäivän viettoon!
0 kommenttia